poniedziałek, 18 maja 2015

Sos ze szpinaku z kurczakiem, żurawiną i makaronem

Cześć i czołem!
Dzisiaj znowu coś zdrowego, smacznego i pożywnego! Danie na dwa garnki, jeden na makaron, drugi na sos, ostatecznie i tak wszystko stworzy jedno danie.


Na nasze danie dla 3 osób potrzeba nam:
  • około 300 g makaronu na spaghetti, pełnoziarnistego. 
  • 300-400 g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g suszonej żurawiny 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 liście świeżej szałwii (opcjonalnie) 
  • zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany
  • sól
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
Na sam początek żurawinę zalejcie mlekiem, niech się moczy. Teraz wstawiamy wodę na makaron, z odrobiną oliwy lub oleju i osoloną wedle uznania, gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron, aż uzyskamy stopień al'dente.  
Gdy nasz makaron zacznie się gotować na rozgrzaną patelnię wkładamy mielone mięso drobiowe, musimy je przysmażyć do złocistego koloru, uważajcie żeby go nie spalić. Na podsmażone mięso układamy szpinak, może być w całości zamrożony, możecie użyć świeżego, ale pamiętajcie aby go dobrze wymyć i pozbawić ogonków. Gdy nasz szpinak się rozmrozi trzeba odparować zawartość patelni, tak więc średniej wielkości gaz, odkrywamy patelnię i dodajemy czosnek, możecie go wcisnąć lub wkroić. Teraz czas na naszą żurawinę, postarajcie się nie wlewać jej z całym mlekiem od razu. Dodajcie żurawinę z połową mleka, dokładnie rozmieszajcie, najwyższa pora doprawić nasz sos, jak wam wiadomo szpinak lubi czosnek z wzajemnością więc tutaj można sobie poszaleć z ilością czosnku, lecz jak zawsze wszystko z głową. Uważajcie również na zioła, nie każdy lubi je w dużych ilościach, jeżeli posiadacie szałwię jest to również odpowiedni moment na dodanie jej. 
Ugotowany makaron, ląduje na patelni razem z sosem lub sos ląduje w garnku z odcedzonym makaronem. 


Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz