Dzisiaj przepis na coś banalnie prostego, a zarazem pełnego aromatu suszonych grzybów i szczypiorku. Lekkie danie w sam raz na taką pogodę, a samo zrobienie go, nie zajmuje więcej niż 30 minut. Mianowicie risotto z suszonymi grzybami.
Tak więc na risotto potrzebne nam będą:
- 2 woreczki ryżu (polecam Arborio)
- garść suszonych grzybów
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- około 1 litra delikatnego bulionu warzywnego
(dla leniuchów może być z kostki rosołowej) - 2 cebulki ze szczypiorkiem
- olej
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- pieprz
Przyda nam się teraz duża patelnia, na niej rozgrzejemy olej, dodamy do niego masło. Na to wsypiemy zsiekaną w drobną kostkę cebulkę i czosnek. Doprawiamy to odrobiną soli.
Teraz czas na wsypanie ryżu. Zalewamy go od razu bulionem, mniej więcej połową szklanki czy tam jedną chochelką. I teraz trzeba będzie go przypilnować. Gdy zauważycie, że risotto przestało parować albo uznacie moment za stosowny znowu podlewacie bulionem. Ja zwykłem odmierzać czas nie na zegarku a na objętość pozostałego bulionu.
Mniej więcej gdy zużyjecie już połowę, wsypcie grzyby, rozsądnie będzie je pokruszyć na mniejsze kawałki. I dalej podlewamy risotto. Gdy zostanie Wam sama końcówka, mam na myśli 2-3 chochelki bulionu, wsypcie posiekany w drobne kawałki szczypiorek. To najwyższa pora, żeby nadać daniu pikanterii, tak więc doprawiamy pieprzem, z solą radzę uważać, w zależności od stopnia słoności bulionu różne ilości soli nadadzą smak naszemu daniu.
Teraz pozostaje nam tylko wlać resztę bulionu, poczekać aż odparuje, podlać wszystko łyżką oleju. I przykryć na dosłownie 3-4 min.
Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek.
Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek.
Ja zjadłem ze smakiem, Wam również życzę smacznego!
Pozdrowienia dla maturzystów, powodzenia jutro na matematyce!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz