poniedziałek, 4 maja 2015

Risotto grzybowe.

Siemanko!
Dzisiaj przepis na coś banalnie prostego, a zarazem pełnego aromatu suszonych grzybów i szczypiorku. Lekkie danie w sam raz na taką pogodę, a samo zrobienie go, nie zajmuje więcej niż 30 minut. Mianowicie risotto z suszonymi grzybami.



Tak więc na risotto potrzebne nam będą:

  • 2 woreczki ryżu (polecam Arborio)
  • garść suszonych grzybów
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1 litra delikatnego bulionu warzywnego
    (dla leniuchów może być z kostki rosołowej)
  • 2 cebulki ze szczypiorkiem 
  • olej
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • pieprz 


Przyda nam się teraz duża patelnia, na niej rozgrzejemy olej, dodamy do niego masło. Na to wsypiemy zsiekaną w drobną kostkę cebulkę i czosnek. Doprawiamy to odrobiną soli.
Teraz czas na wsypanie ryżu. Zalewamy go od razu bulionem, mniej więcej połową szklanki czy tam jedną chochelką. I teraz trzeba będzie go przypilnować. Gdy zauważycie, że risotto przestało parować albo uznacie moment za stosowny znowu podlewacie bulionem. Ja zwykłem odmierzać czas nie na zegarku a na objętość pozostałego bulionu. 

Mniej więcej gdy zużyjecie już połowę, wsypcie grzyby, rozsądnie będzie je pokruszyć na mniejsze kawałki. I dalej podlewamy risotto. Gdy zostanie Wam sama końcówka, mam na myśli 2-3 chochelki bulionu, wsypcie posiekany w drobne kawałki szczypiorek. To najwyższa pora, żeby nadać daniu pikanterii, tak więc doprawiamy pieprzem, z solą radzę uważać, w zależności od stopnia słoności bulionu różne ilości soli nadadzą smak naszemu daniu.
Teraz pozostaje nam tylko wlać resztę bulionu, poczekać aż odparuje, podlać wszystko łyżką oleju. I przykryć na dosłownie 3-4 min.
Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek. 



Ja zjadłem ze smakiem, Wam również życzę smacznego!
Pozdrowienia dla maturzystów, powodzenia jutro na matematyce!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz