Dzisiaj znowu na słodko, ale za razem bardzo pracowicie. Mini ptysie z dwoma kremami, a co tam, jak się bawić to się bawić. Pyszne delikatne ciasto parzone, wypełnione aksamitnymi kremami serwowane w towarzystwie świeżych truskawek. Nie można lepiej spędzić "Dnia Czekolady".
Polecam najpierw przygotować bazę do obu kremów czyli Creme Patissiere .
Do przygotowania Creme Patissiere potrzeba nam:
- 3 szklanki mleka
- 120 g cukru
- 6 żółtek
- 2 laski wanilii
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
Samo przygotowanie kremu to nic trudnego. Mleko trzeba zagotować z nasionkami wanilii i przeciętymi laskami. W misce ucieramy cukier z żółtkami na gładki kogel mogel, dodajemy do niego mąkę i cukier puder a następnie powoli zalewamy zawartość miski gorącym mlekiem z dodatkiem wanilii energicznie mieszając, gdy wszystko się połączy wlewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Zagotowany krem przekładamy do płaskiego naczynia i przykrywamy folią śniadaniową, dzięki temu nie powstanie kożuch. Odstawiamy do lodówki na około 1-1,5 godziny.
Do przygotowania ciasta parzonego potrzeba:
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 4 jajka
- 150 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka
Do wykończenia kremów potrzeba nam:
- 2 małe śmietany 36% ( lub 30%)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 ml whisky
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
Kolejny krem to roztopiona tabliczka gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, po wystygnięciu dodajemy do czekolady śmietankę i alkohol. Zimną czekoladę łączymy z pozostałym Creme Patissiere po wymieszaniu krem będzie gotowy do wypełniania ptysi.
Kremy umieszczamy w rękawie cukierniczym wypełniamy nimi ptysie i oprószamy je cukrem pudrem, serwujemy ze świeżymi truskawkami.
Smacznego moi Kochani!
Nie wiedziałam o Dniu Czekolady! Te ptysie muszą być wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym... ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptysie i dziękuję za przygotowanie opisu jak je zrobić krok po kroku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptysie i cały czas się zastanawiam, jak zrobić krem bez użycia produktów mlecznych...
OdpowiedzUsuńOstatnio myślałam, aby zrobić ptysie :) Myślę, że wypróbuję Twój przepis :) To wszystko wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń