Smak dzieciństwa w pełnej krasie, pierogi z jagodami oblane słodką śmietanką z dodatkiem świeżych jagód z cukrem. Domowe, lekkie i przede wszystkim smaczne pierogi w miękkim cieście.
Do zrobienia pierogów potrzeba nam:
- 1 kg mąki
- 70 dkg jagód
- 1/2 szklanki cukru
- około 0,5 litra gorącej wody
- 1/3 szklanki oleju
- 1 słodka śmietanka
- 1 śmietana 18% (niezbyt kwaśna)
- łyżka masła
Sekret delikatnych pierogów tkwi w przygotowaniu ciasta i wyrobieniu go. Tak więc do miski wsypujemy niecały kilogram mąki, wlewamy olej, trzeba przygotować sobie drewnianą łyżkę i zalać ciasto wrzątkiem. Wody musicie dodawać stopniowo, mąka musi się związać i ciasto nie może się kleić do rąk wtedy wyrabiacie je na gładko około 5-8 minut minimalnie. Nie wyrabiajcie go na początku ręką, ma ono około 80 stopni, mieszajcie wspomnianą drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto trzeba zawinąć w ścierkę i schować pod miskę póki jeszcze jest ciepłe, dzięki temu będzie bardziej elastyczne.
Jagody trzeba wypłukać najlepiej w lodowatej wodzie, nie stracą tak dużo koloru.
Wymyte jagody przesypujemy 2 łyżkami stołowymi cukru i nie mieszamy.
Ciasto porcjami, wałkujemy na grubość około 2 milimetrów. Wycinamy kółka, ja robię to szklanką o średnicy około 8 cm.
Na każdy krążek nakładamy około 1/2 - 2/3 łyżki jagód z cukrem. Pierogi zaklejajcie od środka na boki, łatwej w ten sposób nie pogubić jagód.
Gotowe pierogi gotujemy w wodzie z solą, cukrem i masłem. Ja nigdy nie gotuje ich na czas, gdy wrzucicie pierogi do wrzątku pamiętajcie, że na pewno będą gotowe kiedy spuchną jak poduszeczki, trwa to około 5-6 min.
Gotowe pierogi polewamy śmietanka wymieszaną z resztą cukru i po
sypiemy jagodami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz