czwartek, 12 listopada 2015

Risotto z cukinią i gruszką w czerwonym winie

Witam, witam!
Kto był u Nas we wtorek? Jak byliście to mam nadzieję, że Wam smakowało!
Już w przyszły wtorek, 17 listopada zamienimy bistro w najlepszą pierogarnie pod słońcem!

Wracamy do przepisów, dzisiaj podczas jeżdżenia po mieście naszła mnie ochota na risotto, ale jakieś inne, tak więc w pogoni za fantazją połączyłem; ryż arborio, białe wino, cukinię, gruszkę, czerwone wino, prażony sezam i wyszło coś niemożliwie pysznego. No po prostu bomba, chrupiąca cukinia, smakowity sezam słodko-kwaśna gruszka a do tego wszystkiego risotto. No petarda Moi Kochani!


Do przygotowania naszego risotta potrzeba nam:
  • około 200g ryżu arborio
  •  2 łyżki masła
  • 1 lampka białego wina
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 średnie cukinie
  • garść sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • około 1,5 litra wody
  • sól, pieprz, estragon
Do przygotowania gruszek :
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 lampki czerwonego wina
  • 3-4 platserki cytryny
  • 6-8 ziaren jałowca
Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy ryż i zalewamy winem. Gdy odparuje dodajemy wodę, sól i gotujemy risotto.
Na osobnej patelni prażymy sezam na brązowo.
Po około 10 min do risotto dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, estragon i pieprz.
Gotujemy jeszcze około 10 minut, dodajemy masło i podlewamy odrobiną wody z sokiem z cytryny.
Na sam koniec, przed podaniem wsypujemy na patelnię prażony sezam i dokładnie mieszamy.

Na osobnej patelni roztapiamy łyżeczkę masła i wrzucamy na nią pokrojoną w ósemki gruszkę. Przesmażamy około 5-6 minut. Zalewamy gruszki winem dodajemy cytrynę i jałowiec. Gotujemy około 10 minut.

Gotowe risotto wykładamy na talerz, polewamy sosem z czerwonego wina i układamy na szczycie gruszki.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wow, aż ślinka cieknie:) Proste, a jednocześnie jest w tym coś wyszukanego. Zapisuję sobie na jeden z przyszłych obiadów:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda pysznie :)

    Ps. Widzę że podchodzisz do blogowania na poważnie i jako bardziej doświadczona koleżanka poradzę Ci zmodernizowanie strony wizualnej bloga i przede wszystkim stworzenie Twojego logo by ludzie kojarzyli Cie dzięki niemu i Twoim przepisom tutaj, a nie udziałowi w MC.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie i profesjonalnie :) Tylko ja sie pytam gdzie mięso :D

    OdpowiedzUsuń