Kto był u Nas we wtorek? Jak byliście to mam nadzieję, że Wam smakowało!
Już w przyszły wtorek, 17 listopada zamienimy bistro w najlepszą pierogarnie pod słońcem!
Wracamy do przepisów, dzisiaj podczas jeżdżenia po mieście naszła mnie ochota na risotto, ale jakieś inne, tak więc w pogoni za fantazją połączyłem; ryż arborio, białe wino, cukinię, gruszkę, czerwone wino, prażony sezam i wyszło coś niemożliwie pysznego. No po prostu bomba, chrupiąca cukinia, smakowity sezam słodko-kwaśna gruszka a do tego wszystkiego risotto. No petarda Moi Kochani!
Do przygotowania naszego risotta potrzeba nam:
- około 200g ryżu arborio
- 2 łyżki masła
- 1 lampka białego wina
- sok z 1/4 cytryny
- 2 średnie cukinie
- garść sezamu
- 2 ząbki czosnku
- około 1,5 litra wody
- sól, pieprz, estragon
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka masła
- 2 lampki czerwonego wina
- 3-4 platserki cytryny
- 6-8 ziaren jałowca
Na osobnej patelni prażymy sezam na brązowo.
Po około 10 min do risotto dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, estragon i pieprz.
Gotujemy jeszcze około 10 minut, dodajemy masło i podlewamy odrobiną wody z sokiem z cytryny.
Na sam koniec, przed podaniem wsypujemy na patelnię prażony sezam i dokładnie mieszamy.
Na osobnej patelni roztapiamy łyżeczkę masła i wrzucamy na nią pokrojoną w ósemki gruszkę. Przesmażamy około 5-6 minut. Zalewamy gruszki winem dodajemy cytrynę i jałowiec. Gotujemy około 10 minut.
Gotowe risotto wykładamy na talerz, polewamy sosem z czerwonego wina i układamy na szczycie gruszki.
Smacznego!
Wow, aż ślinka cieknie:) Proste, a jednocześnie jest w tym coś wyszukanego. Zapisuję sobie na jeden z przyszłych obiadów:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDanie wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPs. Widzę że podchodzisz do blogowania na poważnie i jako bardziej doświadczona koleżanka poradzę Ci zmodernizowanie strony wizualnej bloga i przede wszystkim stworzenie Twojego logo by ludzie kojarzyli Cie dzięki niemu i Twoim przepisom tutaj, a nie udziałowi w MC.
Pozdrawiam
Wygląda bardzo apetycznie i profesjonalnie :) Tylko ja sie pytam gdzie mięso :D
OdpowiedzUsuń