czwartek, 5 listopada 2015

Faszerowane Jabłka

Witajcie moi Kochani!
Na wstępie, przepraszam za straszne zaniedbanie bloga i Was moi Czytelnicy. Ostatnio mało mam czasu na przygodne gotowanie, zaczęło się dziać i to sporo, szkolenia, pokazy, kursy, gotowanie w restauracjach i bistrach. Ale wrócę, zarówno ja jak i częstotliwość pisania bloga! Obiecuję!
A już teraz na swoją obronę podaję Wam przepis na jabłka faszerowane przepysznym mięsem z kurczaka z migdałami i orzechami, a do tego dla głodomorów, którym jabłko nie wystarczy podamy kaszę kuskus z suszonymi morelami i świeżym imbirem.


Do przygotowania całego dania potrzeba nam:

  • 4 duże jabłka (Ligole lub Championy)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • paczka migdałów w płatkach (150g)
  • garść orzechów włoskich
  • sok z połowy cytryny
  • pół lampki słodkiego białego wina
  • 100-150 g kaszy kuskus
  • 100 g suszonych moreli
  • 4 cm świeżego imbiru
  • łyżka masła
  •  litr lekko posolonego wrzątku


Na początek jabłka, trzeba je dobrze przygotować odetnijcie górę, mniej więcej 2 cm grubości. Ze środka wydrążcie jabłko w taki sposób żeby znacznie nie uszkodzić ścianek jabłka, zostawcie je około 0,5 cm albo i grubsze. Wnętrze jabłek pozbawione pestek i części z ogryzka wrzućcie do miski i skropcie cytryną. Pierś z kurczaka trzeba rozdrobnić, ja preferuję krojoną w drobną kostkę, ale mielenie to też nie grzech.
Migdały i orzechy włoskie podprażamy na patelni i dodajemy do jabłek.
Na koniec dodajemy pokrojone mięso, sól odrobinę cukru, białe wino, masło i mieszamy. Nasz farsz jest gotowy.
 

Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy do piekarnika. Funkcja grzanie góra-dół, pieczemy około 1 godz w temp. 120 stopni.


Przed podaniem przygotujcie kuskus. 
Morele pokrójcie w cieniutkie paseczki lub kostkę, imbir zetrzyjcie lub posiekajcie na drobne kawałeczki.
Do kuskusu dodajemy morele, imbir i zalewamy osolonym wrzątkiem, przykrywamy i dajemy mu z 5 min. będzie gotowy do jedzenia. 





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nie pomyślałabym o faszerowaniu jabłek kurczakiem, ale brzmi to ciekawie. Zabieram sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń