czwartek, 16 lipca 2015

Ciasto śliwkowe

Cześć Wszystkim!
Czas na coś deserowego, słodkiego i pełnego kalorii, ale tych dobrych kalorii, takie z moich ciast są dobre i smaczne! Biszkoptowo-babkowe ciasto, tak uniwersalne i proste do zrobienia, że aż grzech się nie skusić i nie upiec.




Więc na ciasto potrzeba nam :
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 
  • 2-3 krople olejku waniliowego lub 1 laska wanilii 
Na kruszonkę :
  • 1/2 kostki twardego masła
  • 1 szklanka mąki 
  • 3/4 szklanki cukru
Owoce:

  • 1 kg śliwek 
Na początek śliwki, trzeba je dokładnie umyć, wydłubać z nich pestki i pokroić na plasterki. 
Jeżeli nie będą dość słodkie albo waszym zdaniem będą niewystarczająco słodkie to posypcie je cukrem i odstawcie na 10-15 min. 


Żeby nasze ciasto wyszło tak jak powinno, trzeba będzie trochę pokombinować. Najpierw zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem i masłem, w drugiej misce widelcem albo rózgą rozrabiamy jajka, cukier, olej, wnętrze laski wanilii (lub olejek) i śmietanę, Łączymy wszystko razem i miksujemy na gładkie ciasto. Będzie gęste i ciągnące, spokojnie takie właśnie ma być. 


Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i układamy owoce.
Kruszonka to nic prostszego do zrobienia, do wysokiej miski wsypujemy mąkę i cukier wrzucamy masło i miksujemy. 
Gotową kruszonką posypujemy owoce na cieście, wkładamy ciasto do zimnego piekarnika na 150 stopni, drugi poziom od dołu z funkcją termoobiegu.  Pieczemy 35-40 min. 

Następnie studzimy ciasto przynajmniej 30 min w wyłączonym i uchylonym piekarniku. 






Smacznego! Wiadomo, że jak ciasto to najlepiej na ciepło! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz