Tak więc zapraszam na leczo po mojemu!
Do zrobienia leczo potrzeba nam:
- 1 kabaczek
- 1 cukinia
- 3-4 pomidory
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 8-10 parówek
(moje miały 93% mięsa) - 1 kiełbasa wędzona
(około 20 dkg) - 6-8 pieczarek
- 2 czerwone papryki
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
Kiełbasę kroimy w kostkę i wysmażamy na skwarki, na sam koniec dodajemy do niej pokrojone w kawałki parówki i wyłączamy gaz. Paprykę grillujemy w piekarniku: 150 stopni przez 40 min.
W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę masła, szklimy na nim posiekaną w kosteczkę cebulkę z czosnkiem. Jak już będą ładnie zeszklone a nawet lekko zarumienione dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki.
Kabaczka i cukinie myjemy, ja kabaczka obieram całościowo a cukinie częściowo. Kabaczka czyszczę z miąższu, cukinii nie. Kroimy warzywa w kostkę. I wrzucamy do garnka jeszcze zanim pieczarki całkiem puszczą wodę!
W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę masła, szklimy na nim posiekaną w kosteczkę cebulkę z czosnkiem. Jak już będą ładnie zeszklone a nawet lekko zarumienione dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki.
Kabaczka i cukinie myjemy, ja kabaczka obieram całościowo a cukinie częściowo. Kabaczka czyszczę z miąższu, cukinii nie. Kroimy warzywa w kostkę. I wrzucamy do garnka jeszcze zanim pieczarki całkiem puszczą wodę!
Następnie dodajemy nasze skwarki i parówki. Przykrywamy i gotujemy całość około 10-20 min. Delikatnie mieszając, musicie uważać żeby nie porozwalać warzyw.
Najwyższa pora doprawić wszystko, solimy z sercem, pieprzymy i oddajemy paprykę.
Na samą górę wsypujemy blanszowane, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory.
Teraz czas na naszą grillowaną paprykę, więc uważając żeby się nie poparzyć obieramy ją ze skórki, kroimy w większą kostkę
Teraz czas na naszą grillowaną paprykę, więc uważając żeby się nie poparzyć obieramy ją ze skórki, kroimy w większą kostkę
(nawet 1cm x 1cm) i wrzucamy do garnka. Ostatnie poprawki - odrobina suszonego czosnku niedźwiedziego dla zabarwienia i po zagotowaniu się można nakładać na talerze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz