niedziela, 17 maja 2015

Ciasto owsiane z bakaliami

Hejka!
Dzisiaj niedziela, pełna smaku i aromatu. Co powiecie na pachnące, aromatyczne i słodkawe ciasto z bakaliami.
Tak więc zaczynamy!



Na ciasto potrzebne będą nam:
  • 750 g płatków owsianych
  • 100 g otrębów pszennych 
  • 50 g suszonych śliwek
  • 100 - 150 g suszonej żurawiny
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii  
  • 6 łyżek cukru (kryształ)
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 łyżki mleka


Przygotujcie sobie szklana miskę, musimy w niej ubić białko z naszych jajek na sztywno, tak więc jak zawsze, białka do miski oczywiście bez odrobiny żółtek, na start szczypta soli. Teraz po spienieniu białek co minutę łyżka cukru. Gdy białko będzie sztywne dodajemy kolejno: żółtka, otręby, płatki owsiane, mleko, bakalie, miód i cukier waniliowy lub wnętrze laski wanilii. Łatwiej będzie Wam mieszać wszystko podczas dodawania kolejnych składników. Ciasto powinno teraz chwilę odpocząć, żeby płatki namiękły od mleka, przemieszajcie je więc kilka razy i odstawcie na jakieś 20-30 minut.
Blachę trzeba wysmarować masłem, w tak przygotowaną blaszkę wykładamy nasze ciasto, wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy go na 120 stopni, termoobieg na 35 do 40 minut. 


Ciasto wystudźcie w piekarniku, będzie gotowe do jedzenia od razu. Na ciepło, na zimno, dużo i mało. Słodko, zdrowo i smacznie!




Smacznego moi Kochani! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz