Siemanko!
Dzisiaj na słodko, mianowicie strasznie nabrałem ochoty na sernik po
obejrzeniu kolejnego odcinka gotującego Gordona Ramsay'a. Tak więc na wstępie
zaznaczę, iż tylko inspirowałem się przepisem, w sumie to tylko serem i
malinami. Więc na deser proponuję dziś lekki, pachnący i niebiańsko pyszny sernik z
malinami.
Do przygotowania sernika potrzebne będą nam:
- 1 kg serka (jak najbardziej może to być ten z
wiaderka)
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki cukru (kryształ)
- 3 jajka
- skórka z połowy cytryny
- 125 g malin
- masło do wysmarowania blachy
- szczypta cukru brązowego lub
białego (kryształ)
Na samym
początku nasz serek wykładamy do dużej miski, dodajemy do niego cukier -
kryształ i miksujemy na wolnych obrotach aż stworzą jednolitą masę, następnie
dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder przesiany wraz z mąką. Tu akurat
przesianie ich razem pozwala szybciej i wygodniej połączyć to później z resztą
produktów.
Teraz stopniowo nawet i na trzy razy wlewamy je do
miski, po każdym dolaniu jajek dokładnie miksujemy aby wszystko stanowiło
gładką masę, dodajemy skórkę otartą z cytryny - sam zapach sernika już jest
nieziemski, dla niektórych mogę polecić dodanie paru kropel olejku waniliowego, wtedy zapach będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
Teraz pora
wysmarować blachę masłem. Żadnej mąki, bułki tartej - nie obsypujcie niczym blachy,
ponieważ sernik sam ślicznie odejdzie.
Gdy blacha
jest przygotowana wsypcie do miski z ciastem maliny i najdelikatniej jak
potraficie wmieszajcie je w nasze ciasto, uważajcie żeby owoce się nie
rozpadły, oprószcie sernik z wierzchu cukrem.
Ciasto
wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy termoobieg na 180 stopni, na 20 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy kolejne 10 minut, ostatnie 10 minut w piekarniku ciasto spędza w temperaturze 100 stopni.
Studzimy również w piekarniku.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy kolejne 10 minut, ostatnie 10 minut w piekarniku ciasto spędza w temperaturze 100 stopni.
Studzimy również w piekarniku.
Możecie go
podawać oprószonego cukrem pudrem lub kakaem. Świetnie też pasują do niego lody
owocowe, ale wtedy sernik należy podać na ciepło.
Pamiętajcie, piękno tkwi w prostocie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz