czwartek, 14 maja 2015

New York baked cheesecake, czyli sernik Nowojorski

Siemanko!
Dzisiaj na słodko, mianowicie strasznie nabrałem ochoty na sernik po obejrzeniu kolejnego odcinka gotującego Gordona Ramsay'a. Tak więc na wstępie zaznaczę, iż tylko inspirowałem się przepisem, w sumie to tylko serem i malinami. Więc na deser proponuję dziś lekki, pachnący i niebiańsko pyszny sernik z malinami. 



Do przygotowania sernika potrzebne będą nam:
  • 1 kg serka  (jak najbardziej może to być ten z wiaderka)
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki cukru (kryształ)
  • 3 jajka
  • skórka z połowy cytryny
  • 125 g malin
  • masło do wysmarowania blachy
  • szczypta cukru brązowego lub białego (kryształ)

Na samym początku nasz serek wykładamy do dużej miski, dodajemy do niego cukier - kryształ i miksujemy na wolnych obrotach aż stworzą jednolitą masę, następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder przesiany wraz z mąką. Tu akurat przesianie ich razem pozwala szybciej i wygodniej połączyć to później z resztą produktów. 

Jajka wbijamy do osobnej miski, rozbijamy. 
Teraz stopniowo nawet i na trzy razy wlewamy je do miski, po każdym dolaniu jajek dokładnie miksujemy aby wszystko stanowiło gładką masę, dodajemy skórkę otartą z cytryny - sam zapach sernika już jest nieziemski, dla niektórych mogę polecić dodanie paru kropel olejku waniliowego, wtedy zapach będzie jeszcze bardziej wyrazisty.  

Teraz pora wysmarować blachę masłem. Żadnej mąki, bułki tartej - nie obsypujcie niczym blachy, ponieważ sernik sam ślicznie odejdzie.
Gdy blacha jest przygotowana wsypcie do miski z ciastem maliny i najdelikatniej jak potraficie wmieszajcie je w nasze ciasto, uważajcie żeby owoce się nie rozpadły, oprószcie sernik z wierzchu cukrem. 

Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy termoobieg na 180 stopni, na 20 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy kolejne 10 minut, ostatnie 10 minut w piekarniku ciasto spędza w temperaturze 100 stopni.
Studzimy również w piekarniku. 

Możecie go podawać oprószonego cukrem pudrem lub kakaem. Świetnie też pasują do niego lody owocowe, ale wtedy sernik należy podać na ciepło. 
Pamiętajcie, piękno tkwi w prostocie. 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz