poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Tort Malinowo-Waniliowy

Hejka!
Trochę mnie nie było, wiem, od razu przepraszam, ale jakoś tak wyszło, wiem też że pisaliście, dostaje wasze e-maile i każdy jeden odczytuje ale przyznam się, nie chciało mi się, znajdywałem tysiące wymówek, a teraz się tłumaczę. W ramach zadość uczynienie mam dla Was moi Kochani przepis na przepyszny i cudowny tort pełen malin, słodki lecz nie do przesady, delikatny, maślany, kremowy a do tego pełen owoców.



Do przygotowania biszkoptu potrzebne będą nam:
  • 8 całych jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek maki pszennej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 laski wanilii

Delikatnie i starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno zaczynając od paru kropel soku z cytryny, następnie szczypta soli i tak jak przy bezie, gdy jajka zmienią swój kolor na biały i będą przypominać pianę z kąpieli zaczynamy stopniowo dodawać cukier łyżkami, średnio 2 łyżki na minutę.
Do sztywnych białek dodajcie żółtka, przesiane mąki wraz z proszkiem i wyskrobane z wnętrza lasek wanilii ziarenka. Następnie delikatnie wszystko wymieszajcie na wolnych obrotach miksera. Gotowy biszkopt ląduje w okrągłej blaszce o średnicy około 26/28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy go 35-37 min w temperaturze 175 stopni na funkcji grzanie góra dół.
Po 35 minutach wyjmijcie blaszkę z pieca i z wysokości 40-30 cm upuśćcie ją na blat jeżeli wszystko pójdzie dobrze wasz biszkopt będzie równy jak stół, wsadźcie go jeszcze na 2 min do piekarnika.
Gotowego biszkopta studzimy, ponieważ ciepłego trudno równo przekroić.

Do zrobienia kremu potrzebne będą nam:
  • 2 serki mascarpone
  • około 1 kg mrożonych malin (lub świeżych w sezonie)
  • 1 czubata łyżka żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 mała śmietanka 30%
Rozmrożone maliny zmiksujcie i odstawcie na bok, w małej miseczce rozróbcie łyżkę żelatyny w 1/3 szklanki wrzącej wody  i odstawcie do zastygnięcia. Śmietankę trzeba ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do miski z serkami mascarpone i łączymy w jednolitą masę.
Ściętą żelatynę rozgrzewamy, żeby ponownie była płynna lecz nie gorąca pamiętajcie, że nie możecie jej zagotować. Musi się tylko rozpuścić inaczej straci swoje właściwości. Taką płynną żelatynę dodajemy do naszych malin i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ciągle mieszając śmietankę z mascarpone i łączymy wszystko w jednolitą masę. Odstawiamy do momentu aż się zetnie.


Wystudzonego biszkopta rozcinamy na pół, wyskrobujemy około 1 cm z wysokości  środka ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta herbatą malinową ze słodkim winem.
Gotowego biszkopta pokrywamy resztą kremu który daliśmy do środka i przyozdabiamy świeżymi owocami oraz płatkami suszonej róży herbacianej. 



Smacznego i cierpliwości ten tort robi się ponad 1 godzinę, lecz wart jest każdej minuty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz