Dzisiaj na słodko w sumie pół-słodko, bo z rabarbarem, mogę śmiało powiedzieć, że jest to smak, który pamiętam bardzo wyraźnie i zawsze będzie mi się kojarzyć z ogródkiem moich dziadków i łodygami rabarbaru maczanymi w kubeczku z cukrem. Zapraszam wszystkich na przepyszne ciasto pachnące wiosną!
Do zrobienia ciasta potrzeba nam:
- 300g mąki pszennej +1 łyżka
- 200g zimnego masła
- 100g cukru + 8 łyżek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg rabarbaru
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- świeże borówki i maliny do dekoracji
Czysty i obrany kroimy w grube kawałki około 1cm grubości. Na 10 min przed dodaniem do ciasta zasypujemy go 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Kruche ciasto to nic trudnego, suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, śmietanę, żółtka z 3 jajek i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Gotowym ciastem wylepiamy spód tortownicy, robiąc nieco wyższe brzegi. Zostawcie sobie 1/3 ciasta żeby zrobić coś na kształt kruszonki pod bezę.
Spód przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na górę szklane kulki, ziarna fasoli lub cokolwiek co obciąży ciasto, wstawiamy je na 10 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy spód z pieca, wykładamy na ciasto rabarbar i kruszonkę a na wierzchu układamy ubitą z 6 łyżkami cukru pianę z białek. Tak przygotowane ciasto pieczemy z funkcją termoobiegu około 35-40 min.
Smacznego moi kochani!
Wygląda przecudnie!zauroczyłam się :D
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia :D i śliczne ciasto :D
OdpowiedzUsuń