wtorek, 31 maja 2016

Muffiny kakaowe z truskawkami

Cześć Wam!
Zgodnie z Waszymi prośbami dzisiaj deser, przekąska, drugie śniadanie... a wszystko zależy od Was!
Pyszne nieprzesłodzone, delikatne i aromatyczne muffiny z kakaem, koniakiem i truskawkami.



Do przygotowania muffin potrzeba nam:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 0,5 szklanki mleka
  • 200 ml roztopionego masła (1 kostka)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • 5-6 kostek słodkiej mlecznej czekolady
  • 50-75ml koniaku lub brandy
 
Całe jajka ubijamy z cukrem, później dodajemy do nich roztopione masło, mleko, kakao i alkohol.
Dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładkie ale gęste ciasto.
Pamiętajcie, że ciasto na muffiny musi być na tyle gęste i kleiste żeby z trudem spadało z łyżki.
Następnie dodajemy pokrojone truskawki i połamaną czekoladę.


Gotowe ciasto wykładamy do bibułek na blaszce do pieczenia mufin'ek, ciasta powinno być około 2/3 całej objętości bibułki.
Pieczemy około 25 min w temperaturze 175 stopni, z funkcją grzanie góra-dół.





Ja uwielbiam jeść je na ciepło oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

1 komentarz: