Zgodnie z Waszymi prośbami dzisiaj deser, przekąska, drugie śniadanie... a wszystko zależy od Was!
Pyszne nieprzesłodzone, delikatne i aromatyczne muffiny z kakaem, koniakiem i truskawkami.
Do przygotowania muffin potrzeba nam:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka kakao
- 0,5 szklanki mleka
- 200 ml roztopionego masła (1 kostka)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki pokrojonych truskawek
- 5-6 kostek słodkiej mlecznej czekolady
- 50-75ml koniaku lub brandy
Całe jajka ubijamy z cukrem, później dodajemy do nich roztopione masło, mleko, kakao i alkohol.
Dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładkie ale gęste ciasto.
Pamiętajcie, że ciasto na muffiny musi być na tyle gęste i kleiste żeby z trudem spadało z łyżki.
Następnie dodajemy pokrojone truskawki i połamaną czekoladę.
Pieczemy około 25 min w temperaturze 175 stopni, z funkcją grzanie góra-dół.
Ja uwielbiam jeść je na ciepło oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Mniam ... jakie wspaniałe muffinki.
OdpowiedzUsuń