Do przygotowania całego dania potrzebne będą nam:
- pęczek młodych szparagów
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka śmietany 18%
- garść drobno posiekanego świeżego kopru
- odrobina świeżego lub suszonego estragonu
- 200g ryżu arborio
- 500 ml naparu z zielonej herbaty
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
Pieczarki myjemy i obieramy, następnie kroimy w grube plastry i podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe pieczarki odłóżcie do miski, patelni nie myjcie dodajcie odrobinę oleju i wsypcie ryż, gdy zacznie pachnieć podlejcie go odrobiną wody, następnie podlewajcie go przecedzonym i pozbawionym fusów naparem z zielonej herbaty. Po około 10 min smażenia dodajemy pieczarki, wyciśnięty czosnek i koperek. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny, łyżkę masła i posiekany estragon, przed podaniem dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Risotto serwujemy ze szparagami na wierzchu, możecie zawsze główki zostawić do ozdoby a dolne części pokroić w kawałki o długości około 1cm i dodać do risotta tuż przed podaniem.
Smacznego moi kochani!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz