środa, 25 maja 2016

Kurczak w selerze i porach z młodą marchewką w miodzie.

Cześć Wszystkim!
Mój blog sięga coraz dalej, jest Was coraz więcej, nie jestem w stanie wyrazić tego jak bardzo cieszą mnie Wasze e-maile pełne zdjęć i komentarzy do przepisów. Dziękuję za każdy jeden i z niecierpliwością czekam na kolejne!
Dzisiaj zapraszam Was na obiad, na pyszne soczyste mięso z kurczaka w towarzystwie słodkiej i delikatnej marchewki.




Do przygotowania tego dania potrzebne są:
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 1 młody seler (z natką)
  • 1 młody por
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • garść liści świeżej szałwii
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu akacjowego lub wielokwiatowego
  • olej z dowolnych orzechów lub pestek dyni
  •  sól, pieprz, cukier
  • czosnek niedźwiedzi, słodka papryka

Zacznijcie od wymycia mięsa i warzyw. Następnie przyprawcie kurczaka.
Naczynie żaroodporne wyłóżcie połową naci selera a na górę połóżcie połowę obsypanych solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką podudzi. Pierwszą warstwę przykryjcie liśćmi szałwii, odrobiną naci selera i pociętym porem. Wyłóżcie resztę kurczaka w przyprawach, zgniecione ząbki czosnku, rozcięty na pół korzeń selera i polejcie wszystko olejem.
Kurczaki w naczyniu żaroodpornym przykrywamy folią aluminiową, zróbcie w niej dziury na parę wodną. Tak przygotowaną brytfankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę z funkcją termoobiegu i temperaturą 175 stopni. Na 10 min przed końcem zdejmijcie folię i pozwólcie mięsu się zarumienić.




Młodej marchewki nie obieramy, lecz oskrobujemy ją ze skórki, jest tak delikatna, że szkoda pozbawiać ją walorów estetycznych. Dlatego też nie odcinamy jej całkowicie pozostałości natki. Nikt nie każe tego jeść a nada to kolorystyki na talerzu. Większe i grubsze marchewki przed gotowaniem rozetnijcie wzdłuż. Wrzucamy je do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki masła, 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru. Gotujemy na małym ogniu około 10-12 min. aż będą al dente (na ząb).
Ugotowane marchewki delikatnie wyjmijcie z w wody i osuszcie na ręczniku papierowym.
Na patelni roztopcie 2 łyżki masła, dodajcie 1 łyżkę miodu i dokładnie wymieszajcie.
Na gorące masło układamy marchewki i smażymy około 10-12 min. delikatnie obracając je co około 2 min.


Serwujemy kurczaka na pieczonej porze i naci selera w towarzystwie marchewek. Możecie oczywiście podać do tego młode ziemniaczki z koprem lub kaszę kuskus. Wszystko będzie pasować.
 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz