czwartek, 24 września 2015

Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego

Cześć Wszystkim!
W związku z wiadomościami i Waszymi zapytaniami o przepisy na sprawdzone i szybkie przekąski lub startery do posiłków, podam Wam przepisy na 3 z moich ulubionych. Dodam tylko, że niekoniecznie tylko tzatziki do podpłomyków, ale każda także salsa, sos czy też chutney będzie świetnym dodatkiem do tzw. macy. Same tzatziki z kolei nie tylko do podpłomyków, ale również do mięs, frytek, kiedyś nawet zostałem poczęstowany tzatzikami zaserwowanymi jako dodatek do ryby i ryżu, tak więc dowolność i możliwości kombinowania są już zależna od Waszego podniebienia. Jako trzecie zaproponuję faszerowane kapelusze pieczarek.




Tzatziki:
  • 1 duży jogurt typu greckiego
  • 2 ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 
Podpłomyki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki żytniej (typ 2000)
  • około 1 szklanki wrzątku
  • sól, cukier
Faszerowane kapelusze pieczarek:
  • 6-8 dużych pieczarek
  • 2 czerwone cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek, świeża szałwia
  • grana padano
  • sól, pieprz
Idąc po kolei. Przed przygotowaniem tzatzików, musimy umyć nasze ogórki, rozciąć po długości na ćwiartki, wyciąć nasiona a pozostałą część ogórka zetrzeć na tarce bez skóry. Starte ogórki należy posypać solą i odstawić na bok(najlepiej na sitku). Po około 10 min należy odcisnąć sok z ogórków, zalać odsączone ogórki jogurtem, wcisnąć czosnek i doprawić. Są gotowe do jedzenia.
Podpłomyki to nieco więcej zabawy, wyrabiamy ciasto, które twardością i konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi, ale również i grubość rozwałkowanego ciasta powinna być podobna jak przy pierogach. Takie placuszki ciasta układamy na patelni i suszymy je. Nic się nie stanie jeżeli się przypalą. Tak wysuszone podpłomyki powinny być kruche i chrupiące.



Faszerowane kapelusze pieczarek, jak sama nazwa wskazuje potrzebujemy oczyszczonych i pozbawionych trzonków kapeluszy, trzonki kroimy w kostkę i wsypujemy do miseczki, cebulkę i czosnek kroimy w plasterki, na maśle klarowanym podsmażamy kapelusze, od strony blaszek i grzbietu na złoty kolor. Podsmażone kapelusze odkładamy na bok. Na maśle klarowanym podpiekamy pokrojone trzonki, szklimy cebulkę i dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szałwię i tymianek. Wykładamy tak przygotowany farsz na kapelusze układamy na patelni włączamy gaz i obsypujemy pieczarki startym na małych oczkach grana padano. Przykrywamy patelnię, topimy ser i podajemy jeszcze ciepłe.



Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam zarówno tzatziki jak i podpłomyki. Nie miałam okazji jeść faszerowanych pieczarek jednak chętnie kiedyś skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i smaczne. Nigdy nie robiłam podpłomyków w domu, a widzę, że chyba dam radę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie spróbować to zrobić. Mam nadzieję, że nie jest to aż trudne...

    calmonlycalm.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam wygląda pysznie :) A co najlepsze jest proste w przygotowaniu. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam mniam mniam :) Tataziki też tak robię ale te pieczareczki, zdobyłeś moje <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym to oczami:) Wszystko wygląda tak apetycznie :) Genialny przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tzatziki uwielbiam ;) Podpłomyki zawsze mi się takie skomplikowane wydawały, ale podejmę wyzwanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tzatziki - kocham :) :) a pieczarki wypróbuję - tak ogólnie to fajny zestaw na party :)

    OdpowiedzUsuń