W związku z wiadomościami i Waszymi zapytaniami o przepisy na sprawdzone i szybkie przekąski lub startery do posiłków, podam Wam przepisy na 3 z moich ulubionych. Dodam tylko, że niekoniecznie tylko tzatziki do podpłomyków, ale każda także salsa, sos czy też chutney będzie świetnym dodatkiem do tzw. macy. Same tzatziki z kolei nie tylko do podpłomyków, ale również do mięs, frytek, kiedyś nawet zostałem poczęstowany tzatzikami zaserwowanymi jako dodatek do ryby i ryżu, tak więc dowolność i możliwości kombinowania są już zależna od Waszego podniebienia. Jako trzecie zaproponuję faszerowane kapelusze pieczarek.
Tzatziki:
- 1 duży jogurt typu greckiego
- 2 ogórki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Faszerowane kapelusze pieczarek:
- 6-8 dużych pieczarek
- 2 czerwone cebulki
- 1 ząbek czosnku
- tymianek, świeża szałwia
- grana padano
- sól, pieprz
Podpłomyki to nieco więcej zabawy, wyrabiamy ciasto, które twardością i konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi, ale również i grubość rozwałkowanego ciasta powinna być podobna jak przy pierogach. Takie placuszki ciasta układamy na patelni i suszymy je. Nic się nie stanie jeżeli się przypalą. Tak wysuszone podpłomyki powinny być kruche i chrupiące.
Faszerowane kapelusze pieczarek, jak sama nazwa wskazuje potrzebujemy oczyszczonych i pozbawionych trzonków kapeluszy, trzonki kroimy w kostkę i wsypujemy do miseczki, cebulkę i czosnek kroimy w plasterki, na maśle klarowanym podsmażamy kapelusze, od strony blaszek i grzbietu na złoty kolor. Podsmażone kapelusze odkładamy na bok. Na maśle klarowanym podpiekamy pokrojone trzonki, szklimy cebulkę i dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szałwię i tymianek. Wykładamy tak przygotowany farsz na kapelusze układamy na patelni włączamy gaz i obsypujemy pieczarki startym na małych oczkach grana padano. Przykrywamy patelnię, topimy ser i podajemy jeszcze ciepłe.
Smacznego!
pycha :]
OdpowiedzUsuńUwielbiam zarówno tzatziki jak i podpłomyki. Nie miałam okazji jeść faszerowanych pieczarek jednak chętnie kiedyś skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńProste i smaczne. Nigdy nie robiłam podpłomyków w domu, a widzę, że chyba dam radę ;-)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować to zrobić. Mam nadzieję, że nie jest to aż trudne...
OdpowiedzUsuńcalmonlycalm.blogspot.com
Mniam wygląda pysznie :) A co najlepsze jest proste w przygotowaniu. Super :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam mniam :) Tataziki też tak robię ale te pieczareczki, zdobyłeś moje <3
OdpowiedzUsuńZjadłabym to oczami:) Wszystko wygląda tak apetycznie :) Genialny przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTzatziki uwielbiam ;) Podpłomyki zawsze mi się takie skomplikowane wydawały, ale podejmę wyzwanie :)
OdpowiedzUsuńTzatziki - kocham :) :) a pieczarki wypróbuję - tak ogólnie to fajny zestaw na party :)
OdpowiedzUsuńFajne foteczki ;))
OdpowiedzUsuń