Dzisiaj danie pyszne i niezawodne, którego przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 25 minut. Danie pachnące świeżymi ziołami, świeżo mielonym czarnym pieprzem, boczkiem i czosnkiem. Innymi słowy Spaghetti Carbonarra w moim wykonaniu.
Do przygotowania carbonarry potrzeba nam:
- 400-500g makaronu spaghetti (zależnie od ilości porcji)
- 25-30 dkg surowego wędzonego boczku (w plastrach)
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 całe jaja
- 3 żółtka
- 400 ml śmietanki 36% lub 30%
- szklanka startego Grana Padano lub Parmezanu
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej natki pietruszki
- świeżo mielony czarny pieprz, sól
Wodę na makaron solimy i wstawiamy na gaz. Do wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy do stopnia al dente, około 7-9 min.
Boczek, cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na zimną patelnię wsypujemy boczek i włączamy gaz.
Gdy boczek ładnie się wysmaży dodajemy do niego cebulkę oraz czosnek i szklimy je.
Na sam koniec polecam dodać trochę suszonej bazylii.
Do miski wbijamy dwa całe jajka oraz żółtka i mieszamy je. Do rozbełtanych jaj dodajemy śmietankę, ser, zioła, sól do smaku oraz sporą ilość pieprzu - tak naprawdę od serca.
Makaron wyjmujemy z wody i kładziemy prosto na patelnię z boczkiem (nie odcedzajcie makaronu). Mieszamy makaron na patelni i przekładamy do dużej miski. Teraz najważniejszy moment. Przygotowany sos z jajek i śmietanki wlewamy cały na raz do gorącego makaronu, jak najszybciej odstawiamy miskę i energicznie mieszamy makaron z sosem koło 2 min.
Voilà spaghetti carnonarra jest gotowe do jedzenia!
Smacznego i powodzenia przy mieszaniu!
Nieźle wygląda :) Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń#foodporn polecam, Patryk Harmułowicz
OdpowiedzUsuń