czwartek, 2 czerwca 2016

Crumble truskawkowe

Sezon truskawkowy nabiera tempa, a jak dla mnie to najcudowniejszy moment w ciągu roku. Truskawki to zdecydowanie jedne z moich ukochanych owoców. Z pewnością pojawią się jako dodatki do dań i podstawy deserów jeszcze wiele razy w mojej kuchni!
Dzisiaj zapraszam na coś niesamowicie prostego do zrobienia a zarazem bardzo efektownego w smaku. Crumble czyli zapiekane owoce pod kruszonką cudowny dodatek do lodów, świeżych owoców jak i idealny deser sam w sobie.


Do zrobienia crumble truskawkowego i malinowego potrzeba nam:
  • 300-500g truskawek
  • 300 g malin
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru + 2 łyżki
  • 1 laska wanilii 
  • 100g zimnego masła

Całość przygotowania crumble to coś niesłychanie prostego. Do pieczenia  nadają się ceramiczne formy, kokilki, blaszki do tarty, możecie użyć czegokolwiek byle było niskie.
Tak więc formę ceramiczną wysmarujcie delikatnie masłem i posypcie mąką ziemniaczaną, na górę wyłóżcie owoce, truskawki polecam pociąć w plasterki albo ćwiartki, malin nie musicie kroic same się rozpadną podczas pieczenia, przesypujemy owoce łyżką cukru i odrobiną mąki ziemniaczanej.
Kruszonka, która jest zwieńczeniem to również prostota sama w sobie. Do miski wsypcie mąkę, wyskrobane nasionka z laski wanilii, cukier oraz pokrojone w kostkę masło i zacznijcie to ucierać mikserem na wolnych obrotach. Po 2-3min. zawartość miski wypełnią zbrylone kawałki masła pachnące wanilią.
Taką kruszonkę wysypujemy na nasze owoce w formach i zapiekamy 25-27 min w temperaturze 150-175 stopni z funkcją grzania góra-dół.



Polecam crumble z lodami waniliowymi lub słodkimi sorbetami owocowymi.


Smacznego!

1 komentarz: