środa, 29 czerwca 2016

Domowe knedle z czereśniami

Hej!
Wracam tym razem z obiecanym przysmakiem z dzieciństwa, pysznymi domowymi  knedlami z czereśniami okraszonymi słodkim masłem.



Do przygotowania knedli potrzebne będą nam:
  • około 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • pół kostki masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1-2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • około 1 kg czereśni (sercówki)
  • 4-5 łyżek cukru
  • łyżka soli
  • 3 łyżki oleju 
 
Ziemniaki trzeba obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować a nawet przegotować, żeby były bardzo miękkie i można je było łatwo ugnieść.
Czereśnie należy wydrylować, innymi słowy pozbawić pestek w dowolny sposób, można to zrobić przy pomocy maszynki lub nożyka.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki ubijamy z 1/4 kostki masła, jednym całym jajkiem i jednym  żółtkiem, dodajemy mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto.


 Będzie się ono kleić, będzie bardzo delikatne ale trzeba sobie z tym poradzić, posypcie ciasto oraz stolnice mąką. Ciasto formujemy w wałki i tniemy na kształt kopytek. Obracamy je na bok układamy na nich czereśnie i zawijamy je w kuleczki.
Gotowe knedle gotujemy we wrzącej wodzie około 3-4 min. od wypłynięcia na wierzch.
Na patelni rozpuszczamy 1/4 kostki masła dodajemy 2-3 łyżki cukru.

Ugotowane knedle polewamy słodkim masłem. Dodatkowo polecam do knedli odrobinę słodkiej śmietanki.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz