Wracam tym razem z obiecanym przysmakiem z dzieciństwa, pysznymi domowymi knedlami z czereśniami okraszonymi słodkim masłem.
Do przygotowania knedli potrzebne będą nam:
- około 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- pół kostki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1-2 szklanki mąki ziemniaczanej
- około 1 kg czereśni (sercówki)
- 4-5 łyżek cukru
- łyżka soli
- 3 łyżki oleju
Ziemniaki trzeba obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować a nawet przegotować, żeby były bardzo miękkie i można je było łatwo ugnieść.
Czereśnie należy wydrylować, innymi słowy pozbawić pestek w dowolny sposób, można to zrobić przy pomocy maszynki lub nożyka.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki ubijamy z 1/4 kostki masła, jednym całym jajkiem i jednym żółtkiem, dodajemy mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto.
Będzie się ono kleić, będzie bardzo delikatne ale trzeba sobie z tym poradzić, posypcie ciasto oraz stolnice mąką. Ciasto formujemy w wałki i tniemy na kształt kopytek. Obracamy je na bok układamy na nich czereśnie i zawijamy je w kuleczki.
Gotowe knedle gotujemy we wrzącej wodzie około 3-4 min. od wypłynięcia na wierzch.
Na patelni rozpuszczamy 1/4 kostki masła dodajemy 2-3 łyżki cukru.
Ugotowane knedle polewamy słodkim masłem. Dodatkowo polecam do knedli odrobinę słodkiej śmietanki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz