Sam się nie spodziewałem, że zrobienie chili con carne, to taka prosta do przygotowania potrawa, a jednocześnie tak pyszna, aromatyczna i przyjemna.
Jest to coś na kształt sosu z mielonego mięsa wołowego, lekko pikantne, aromatyczne i pełne kolendry.Danie naprawdę warte grzechu. I swoją droga pełen garnek pysznego chili można zrobić w 40-50 min., więc świetnie nadaje się na obiad.
Do przygotowania chili potrzeba nam:
- około 1 kg mielonego mięsa wołowego (gulaszowe lub łopatka)
- 2-3 ostre papryczki jalapeño lub peperoni
- 1 duża czerwona papryka
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 świeże pomidory
- garść świeżej kolendry
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
- 5-6 liści laurowych
- 2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle
- 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
- 2 puszki pomidorów całych bez skórki
Samo przygotowanie to nic skomplikowanego: na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy mięso i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek.
Smażymy wszystko razem około 5 min. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę lub paski czerwoną paprykę (ja zawsze obieram ją ze skórki) i posiekane w drobne paseczki ostre papryczki.
Wymieszajcie wszystko dokładnie i przełóżcie do wyższego garnka. Dolejcie około 2 szklanek wody i zagotujcie wszytko. Gdy zacznie wrzeć dodajemy pomidory z puszki oraz posiekane i pozbawione zdrewniałych części i skórki świeże pomidory. Wszystko musi się zagotować, gdy się zagotuje dodajecie przyprawy oraz sól, doprawiacie słodką i ostrą papryką, dla faworytów ekstremalnie pikantnych dań polecam dodanie pieprzu cayenne. Gotujemy około 20 min dodajemy kolendrę i wyłączamy gaz, zostawiamy pod przykryciem około 10-15 min. Chili będzie gotowe od razu, ale po tym dodatkowym czasie kolendra uwolni swój aromat ,a danie będzie jeszcze lepsze!
Ja osobiście uwielbiam to chili w towarzystwie świeżej białej bułki.
Ale kwestie dodatku pozostawię do wyboru Wam.
Ale kwestie dodatku pozostawię do wyboru Wam.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz