piątek, 8 kwietnia 2016

Chili con carne

Cześć!
Sam się nie spodziewałem, że zrobienie chili con carne, to taka prosta do przygotowania potrawa, a jednocześnie tak pyszna, aromatyczna i przyjemna.
Jest to coś na kształt sosu z mielonego mięsa wołowego, lekko pikantne, aromatyczne i pełne kolendry.Danie naprawdę warte grzechu. I swoją droga pełen garnek pysznego chili można zrobić w 40-50 min., więc świetnie nadaje się na obiad.


Do przygotowania chili potrzeba nam:
  • około 1 kg mielonego mięsa wołowego (gulaszowe lub łopatka)
  • 2-3 ostre papryczki jalapeño lub peperoni
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 świeże pomidory
  • garść świeżej kolendry
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
  • 5-6 liści laurowych
  • 2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle
  • 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
  • 2 puszki pomidorów całych bez skórki

Samo przygotowanie to nic skomplikowanego: na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy mięso i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek.
Smażymy wszystko razem około 5 min. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę lub paski czerwoną paprykę (ja zawsze obieram ją ze skórki) i posiekane w drobne paseczki ostre papryczki.
Wymieszajcie wszystko dokładnie i przełóżcie do wyższego garnka. Dolejcie około 2 szklanek wody i zagotujcie wszytko. Gdy zacznie wrzeć dodajemy pomidory z puszki oraz posiekane i pozbawione zdrewniałych części i skórki świeże pomidory. Wszystko musi się zagotować, gdy się zagotuje dodajecie przyprawy oraz sól, doprawiacie słodką i ostrą papryką, dla faworytów ekstremalnie pikantnych dań polecam dodanie pieprzu cayenne. Gotujemy około 20 min dodajemy kolendrę i wyłączamy gaz, zostawiamy pod przykryciem około 10-15 min. Chili będzie gotowe od razu, ale po tym dodatkowym czasie kolendra uwolni swój aromat ,a danie będzie jeszcze lepsze!


Ja osobiście uwielbiam to chili w towarzystwie świeżej białej bułki.
Ale kwestie dodatku pozostawię do wyboru Wam.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz