piątek, 26 lutego 2016

Placki z soczewicy z warzywami

Cześć!
Znowu dłuższą chwilę nic nie dodawałem, musicie mi wybaczyć trochę się wypaliłem, ale wracam z nowymi pomysłami!
Dzisiaj coś dietetycznego, może nie do końca jednak bardziej "fit" niż zwykło tu bywać.
Jest to jedno z ulubionych dań mojej mamy.
Zanim zdecydujecie się je przygotować musicie być świadomi, iż ugotowana soczewica w ustach podczas jedzenia przypomina groch, nie smakiem a konsystencją.



Do przygotowania placków potrzeba nam:
  • 1 opakowanie zielonej soczewicy (około 500g)
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 cukinia (średniej wielkości)
  • 1 puszka odsączonej kukurydzy
  • garść świeżego estragonu
  • suszone zioła: cząber, tymianek, majeranek i czosnek niedźwiedzi
  • sól, pieprz
  • 3 jajka
  • 7-8 łyżek mąki żytniej (typ 2500) 

Przygotowanie placków to nic skomplikowanego. Soczewicę gotujemy w dużej ilości osolonej wody około 10 min od zawrzenia. Chcemy żeby była lekko rozgotowana. Ogórka trzeba rozkroić i pozbyć się nasion ponieważ zawierają za dużo wody. Kroimy ogórka jak i cukinię w drobną kostkę około 0,5cm.
 



Gotowe warzywa wsypujemy do miski dodajemy kukurydzę, jajka i mąkę oraz zioła mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki na około 10-15 min (czas gotowania się soczewicy)
Ugotowaną soczewicę trzeba przepłukać zimną wodą i schłodzić. Następnie dodajemy ją do miski i delikatnie lecz do skutku łączymy z resztą składników.
Doprawiamy solą, której radzę nie żałować oraz pieprzem.
Placki smażymy na oleju rzepakowym a następnie odsączcie je na ręczniku papierowym.

Do przygotowania sosu potrzeba nam:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Paprykę siekamy na drobną kosteczkę, czosnek wyciskamy lub gnieciemy i siekamy najdrobniej jak tylko nam się uda.
 

Smacznego moi Kochani!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki. Te wyglądają super i bardzo fajny skład. Muszę wypróbować, jak smakują.

    OdpowiedzUsuń