Dzisiaj przepis będący dopełnieniem dwóch poprzednich, jako całkowity zestaw przystawka, danie główne i deser. Jako, że zostało tylko danie główne to, oto przed Państwem Kaszotto ze świeżymi prawdziwkami w towarzystwie piersi z kurczaka marynowanej w mleku z imbirem. Połączenie nietuzinkowe ale bardzo smaczne.
Do przygotowania tych pyszności potrzeba nam:
- 200 g kaszy gryczanej (prażonej)
- garść łuskanego słonecznika
- 200 ml bulionu wołowego
- około 1 litra wody
- 1 litr mleka
- 300 g świeżych prawdziwków
- 1 łyżka masła klarowanego
- 125 ml śmietanki 30% (lub 4 łyżki 18%)
- 4 cm korzenia imbiru
- 4 piersi z kurczaka
- 2 małe cebulki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir.
Mięso musi być całkowicie przykryte przez mleko.
Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy kaszę, po około 5-6 min podlewamy ją bulionem i odrobiną wody, dodajemy soli i traktujemy jak risotto, czyli podlewamy wodą z bulionem aż kasza się ugotuje. W przypadku kaszy potrwa to dłużej niż z risotto.
Prawdziwki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki a ze szczypioru tylko zieloną część bez cebulek. To wszystko przesmażamy na odrobinie masła na osobnej patelni.
Piersi z kurczaka po leżakowaniu w mleku należy obsypać solą i obsmarować wyciskanym czosnkiem. Na patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia, wsypujemy na niego słonecznik a na nim układamy piersi z kurczaka w soli i czosnku. Tak przygotowane mięso trzeba jedynie zamknąć, tj. opiec dookoła. Po tym wyłączamy gaz i zostawiamy piersi na patelni około 5-8 min. Włączamy gaz i dopiekamy mięso na lekko złoty kolor, będzie wtedy soczyste i kruche.
Gdy kasza będzie już miękka dodajemy grzyby z cebulką, mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietankę. Smażymy wszystko razem jeszcze jakieś 5 min. Nasze kaszotto jest gotowe do podania.
Na talerz wyłóżcie kaszę, pokrojonego w plastry kurczaka. Danie świetnie dopełnia świeża kolendra lub natka pietruszki.
Smacznego!
Wygląda wspaniale. Uwielbiam połączenie kaszy z grzybami leśnymi. Myślisz, że biała kasza gryczana też by pasowała?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej!
UsuńNie przepadam za kaszą ale zdjęcia są bardzo zachęcające!
OdpowiedzUsuńWitaj :) Widząc zdjęcia przed i po zapragnęłam zrobić takie coś :) na obiad. W miarę nieźle napisane "szczegółowo i też dla początkujących" jak ja, więc mam nadzieję, że mi to wyjdzie. Mam jedno pytanie, czy mógłbyś napisać ile czasu to się robi? Jest to dla mnie o tyle ważne, że jak pracuję to muszę nieźle organizować czas (nawet co do minut) z przyrządzaniem obiadu przed czy po pracy. Z góry dziękuję za ciekawy temat ;)
OdpowiedzUsuńSzczerze to nie patrzyłem na zegarek akurat tym razem ale wydaje mi się, że maksymalnie 30 do 35 min roboty, nawet przesadzam, ponieważ w trakcie wykańczania kaszy można już spokojnie smażyć piersi.
UsuńNiektóre z tych potraw jadłem-pycha,smacznego !
OdpowiedzUsuń