niedziela, 4 października 2015

Kaszotto z prawdziwkami i pierś z kurczaka w mleku

No siemka!
Dzisiaj przepis będący dopełnieniem dwóch poprzednich, jako całkowity zestaw przystawka, danie główne i deser. Jako, że zostało tylko danie główne to, oto przed Państwem Kaszotto ze świeżymi prawdziwkami w towarzystwie piersi z kurczaka marynowanej w mleku z imbirem. Połączenie nietuzinkowe ale bardzo smaczne.


Do przygotowania tych pyszności potrzeba nam:
  • 200 g kaszy gryczanej (prażonej)
  • garść łuskanego słonecznika 
  • 200 ml bulionu wołowego
  • około 1 litra wody
  • 1 litr mleka
  • 300 g świeżych prawdziwków
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 125 ml śmietanki 30% (lub 4 łyżki 18%)
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 małe cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku 


Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir.
Mięso musi być całkowicie przykryte przez mleko.

Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy kaszę, po około 5-6 min podlewamy ją bulionem i odrobiną wody, dodajemy soli i traktujemy jak risotto, czyli podlewamy wodą z bulionem aż kasza się ugotuje. W przypadku kaszy potrwa to dłużej niż z risotto.

Prawdziwki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki a ze szczypioru tylko zieloną część bez cebulek. To wszystko przesmażamy na odrobinie masła na osobnej patelni.

Piersi z kurczaka po leżakowaniu w mleku należy obsypać solą i obsmarować wyciskanym czosnkiem. Na patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia, wsypujemy na niego słonecznik a na nim układamy piersi z kurczaka w soli i czosnku. Tak przygotowane mięso trzeba jedynie zamknąć, tj. opiec dookoła. Po tym wyłączamy gaz i zostawiamy piersi na patelni około 5-8 min. Włączamy gaz i dopiekamy mięso na lekko złoty kolor,  będzie wtedy soczyste i kruche. 

Gdy kasza będzie już miękka dodajemy grzyby z cebulką, mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietankę. Smażymy wszystko razem jeszcze jakieś 5 min. Nasze kaszotto jest gotowe do podania.

Na talerz wyłóżcie kaszę, pokrojonego w plastry kurczaka. Danie świetnie dopełnia świeża kolendra lub natka pietruszki.





Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale. Uwielbiam połączenie kaszy z grzybami leśnymi. Myślisz, że biała kasza gryczana też by pasowała?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za kaszą ale zdjęcia są bardzo zachęcające!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj :) Widząc zdjęcia przed i po zapragnęłam zrobić takie coś :) na obiad. W miarę nieźle napisane "szczegółowo i też dla początkujących" jak ja, więc mam nadzieję, że mi to wyjdzie. Mam jedno pytanie, czy mógłbyś napisać ile czasu to się robi? Jest to dla mnie o tyle ważne, że jak pracuję to muszę nieźle organizować czas (nawet co do minut) z przyrządzaniem obiadu przed czy po pracy. Z góry dziękuję za ciekawy temat ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to nie patrzyłem na zegarek akurat tym razem ale wydaje mi się, że maksymalnie 30 do 35 min roboty, nawet przesadzam, ponieważ w trakcie wykańczania kaszy można już spokojnie smażyć piersi.

      Usuń
  4. Niektóre z tych potraw jadłem-pycha,smacznego !

    OdpowiedzUsuń