czwartek, 8 października 2015

Biszkopt z imbirowymi jabłkami

No Witam!
Tak mnie coś na noc naszło na pieczenie, humor mi popsuli, a jak wiadomo najlepiej poprawić sobie humor czymś słodkim, w moim przypadku najlepiej to jeszcze samemu upiec. Tak więc podpatrzony wczoraj w telewizji i oczywiście zmodyfikowany przeze mnie przepis na jabłka pod biszkoptem.


Do przygotowania ciasta potrzeba nam:
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na jabłkowy spód ciasta potrzebne są:
  • 2-3 cm imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jabłka
  • łyżka soku z cytryny 
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki około 0,5-1 cm grubości. Tak przygotowane jabłka wsypujemy do miski, zasypujemy cynamonem oblewamy sokiem z cytryny żeby nie poczerniały, a imbir ścieramy na drobnych oczkach i dokładnie ręka mieszamy jabłka.

Biszkopt, czyli białka ubijamy na sztywną pianę, zaczynając na odrobinie soli potem dodajemy stopniowo po łyżce cukru, do sztywnej piany kolejno dodajemy żółtka podczas miksowania, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dodajemy do ciasta miód i delikatnie już mieszamy ciasto mikserem.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko podsypujemy spód mąką lub cukrem pudrem, układamy jabłka i zalewamy ciastem. Tak przygotowana blaszka ląduje w piekarniku na 30 min w temperaturze 150 stopni z funkcją termoobiegu.

Ciasto po upieczeniu musi postać w piekarniku przynajmniej 10-15 minut, żeby nie opadło.




Powodzenia i smacznego!

1 komentarz: