niedziela, 8 stycznia 2017

Blondie z pistacjami

Jestem, chwilę mnie nie było ale już jestem. Wiem powtarzam się.
Dzisiaj pyszne wręcz idealne ciasto, lekko słonawe ale słodkie, czekoladowe ale nie kakaowe, wilgotne ale lekkie. Coś po prostu idealnego. Mianowicie Blondie z dodatkiem pistacji!


Do przygotowania ciasta potrzeba nam:
  • 4 jajka
  • 200g białej czekolady
  • 200g masła
  • 1,5 szkl. mąki
  • 0.5 szkl. cukru 
  • szczypta soli 
  • garść łuskanych pistacji
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
 Blondie to takie brownie ale z białej czekolady.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego czekoladę i sól i łączymy w gładki sos.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzą czekoladę, łączymy wszystko na gładką masę.
Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy pistacjami, pieczemy 20-25 min w temp. 180 stopni, z funkcją grzania góra-dół.


1 komentarz:

  1. wygląda fantastycznie :) uwielbiam pistacje, skusiłabym sie na duzy kawałek

    OdpowiedzUsuń