Dzisiaj pyszne wręcz idealne ciasto, lekko słonawe ale słodkie, czekoladowe ale nie kakaowe, wilgotne ale lekkie. Coś po prostu idealnego. Mianowicie Blondie z dodatkiem pistacji!
Do przygotowania ciasta potrzeba nam:
- 4 jajka
- 200g białej czekolady
- 200g masła
- 1,5 szkl. mąki
- 0.5 szkl. cukru
- szczypta soli
- garść łuskanych pistacji
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego czekoladę i sól i łączymy w gładki sos.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzą czekoladę, łączymy wszystko na gładką masę.
Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy pistacjami, pieczemy 20-25 min w temp. 180 stopni, z funkcją grzania góra-dół.
wygląda fantastycznie :) uwielbiam pistacje, skusiłabym sie na duzy kawałek
OdpowiedzUsuń