sobota, 26 listopada 2016

Tort orzechowo-karmelowy

Tym razem przepadłem na dłużej, ale już wróciłem i na te chwilę się nigdzie nie wybieram.
Wracam na słodko, orzechowo, korzennie i miodowo, a na dodatek w formie tortu. Zaczął się etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie.


Do przygotowania tortu potrzeba nam:

na ciasto:
  • 7 jajek
  • 8 łyżek mąki pszennej 
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 12 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • łyżka soku z cytryny 
  • szczypta sody oczyszczonej
na kremy:
  • 3 serki mascarpone
  • 2 śmietany 36% lub 30%
  • 500-550g orzechów włoskich 
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 szklanka białego cukru
  • 100g roztopionego masła
  • 1 śmietanka 36%
do nasączenia ciasta:
  • 100 ml wódki lub koniaku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 100 ml przegotowanej wody 
Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Klasycznie więc, białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli zaczynamy ubijać, stopniowo dodając cukier aż do momentu powstania gładkiej, lśniącej i sztywnej piany. Do ubitych białek przesiewamy mąki z przyprawą korzenną i sodą, dodajemy żółtka i mieszamy na gładkie ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 175 stopni na 30 min z funkcją grzania góra-dół.

Do przygotowania kremów pierwszeństwo zyskuje karmel, cukier wsypcie do garnka, na małym ogniu go rozpuścicie do płynnego brązowego karmelu - ale nie spalonego, dodajemy masło (roztopione łatwiej się łączy z cukrem), następnie dodajemy 1 śmietankę 36% i powoli mieszamy aż połączy się w jednolity sos karmelowy.Dodajemy do niego 2 garście orzechów włoskich i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.



Resztę orzechów trzeba zblendować na bardzo drobny miał.
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru, do sztywnej śmietany dodajemy serki mascarpone i łączymy wszystko w gładki krem. Rozdzielamy krem na dwie równe części do jednej dodajemy zblendowane orzechy i połowę porcji orzechów z karmelem i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Do pozostałego kremu w drugiej misce dodajemy dwie łyżki cukru co już stworzy drugi krem.

Do nasączenia ciasta zrobimy coś prostego, wszystkie składniki łączymy na ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto.

Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami.
Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe.
Co dało dwie warstwy kremu orzechowo-karmelowego.




Smacznego i powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz