czwartek, 26 stycznia 2017

Tort z masłaem orzechowym

Obiecany przepis na mega pyszny torcik potrójnie orzechowy.
Tym razem połączenie dość leniwe jak na mnie i dość mocno orzechowe, patrząc na ostatni tort orzechowo-karmelowy mam chyba problem z orzechami.


Do przygotowania biszkoptu na tortownice 26-28cm potrzeba nam:
  • 8 jajek 
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżek mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 laska wanilii 
Pieczenie biszkoptu to nic prostszego, białka oddzielamy starannie od żółtek, dodajemy do nich sok z cytryny i ubijamy, gdy zmienia kolor i zwiększa swoją objętość, stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Do gotowej sztywnej piany dodajemy żółtka i przesiewamy suche składniki. Na wolnych obrotach delikatnie ale starannie łączymy wszystko w jednolite ciasto, na końcu do miski trafia wnętrze laski wanilii, które równie starannie trzeba wymieszać.
Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Pieczemy 32-36 min. w temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca.

Do nasączenia ciasta:
  • 100 ml wódki orzechowej 
  • 200 ml ciepłej ale nie gorącej wody
  • pół łyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy)
Wszystko trzeba razem podgrzać (nie zagotować) i gotową zimną już mieszanką nasączać blaty biszkoptowe podczas przekładania tortu.

Krem z masłem orzechowym do tortu :
  • 2 małe śmietanki 36% (400 g)
  • 2 serki mascarpone (500 g)
  • łyżka cukru trzcinowego 
  • 50 g miękkiego masła
  • 200-220 g masła orzechowego (ja użyłem tego bez kawałków orzechów) 
Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, następnie dodajemy mascarpone i masło  łączymy na jednolity krem, następnie dodajemy masło orzechowe i odstawiamy szczelnie zamknięty krem na 1-2h do lodówki.

Po tym czasie zimny biszkopt kroimy na 3 blaty, które przekładamy kremem i nasączamy.

Do przyozdobienia polecam mieszankę orzechów.







Smacznego i dużo cierpliwości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz