Tym razem połączenie dość leniwe jak na mnie i dość mocno orzechowe, patrząc na ostatni tort orzechowo-karmelowy mam chyba problem z orzechami.
Do przygotowania biszkoptu na tortownice 26-28cm potrzeba nam:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru kryształ
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 laska wanilii
Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Pieczemy 32-36 min. w temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca.
Do nasączenia ciasta:
- 100 ml wódki orzechowej
- 200 ml ciepłej ale nie gorącej wody
- pół łyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy)
Krem z masłem orzechowym do tortu :
- 2 małe śmietanki 36% (400 g)
- 2 serki mascarpone (500 g)
- łyżka cukru trzcinowego
- 50 g miękkiego masła
- 200-220 g masła orzechowego (ja użyłem tego bez kawałków orzechów)
Po tym czasie zimny biszkopt kroimy na 3 blaty, które przekładamy kremem i nasączamy.
Do przyozdobienia polecam mieszankę orzechów.
Smacznego i dużo cierpliwości!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz