sobota, 5 grudnia 2015

Paella z dorszem i krewetkami

Siemanko!
Dzisiaj trochę po hiszpańsku, mianowicie domowe danie każdej hiszpańskiej rodziny. Przepyszna aromatyczna, kolorowa i cudowna Paella. Czyli kolejna odsłona ryżu z patelni z tym, że paella wymaga wręcz dodania szafranu tak zakłada oryginalny przepis. Paella jest daniem bardzo popularnym w Hiszpanii, przeważnie jadanym na obiad. Danie to jest posiłkiem robotników, którzy jadali ryż z różnymi dodatkami podczas przerwy w pracy.



Do przygotowania Paelli w mojej wersji potrzeba nam:
  • 3 czerwone papryki
  • 3 pomidory malinowe
  • 200-250g ryżu arborio (można spokojnie użyć jaśminowego lub zwykłego)
  • 125 ml (lampka) czerwonego pół wytrawnego wina
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku razem z cebulkami
  • 500g filetu z dorsza atlantyckiego
  • 250g krewetek (ja użyłem mrożonych)
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • garść liści świeżej bazylii 
  • 2-3 cytryny 
  • oliwa z oliwek
  • szczypta nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól

Polecam ugotować bulion warzywny (około 2 l)
  •  2,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek przypalonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 cm pory
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka kardamonu
  • sól, pieprz
Bulion to nic skomplikowanego, wstawiamy wodę, wrzucamy wszystkie składniki pocięte na kawałki do środka, delikatnie solimy, przykrywamy i gotujemy co najmniej 40min.
Przed przygotowaniem Paelli należy odlać trochę bulionu do miseczki, wystudzić i namoczyć w zimnym już bulionie szafran.

Dorsza należy oczyścić z reszty ości, skóry i wymyć. Krewetki polecam przelać ciepłą wodą.
Sama Paella to bardzo proste wbrew pozorom danie. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulkę i czosnek siekamy na drobno, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniały fragment i kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy oliwę na  dużej patelni (około 26-28 cm średnicy), ja nie mam patelni do Paelli więc użyłem zwykłej patelni z grubym dnem. Dodajemy paprykę, przesmażamy około 2-3 min, dodajemy cebulkę z czosnkiem, kolejne 2-4 min na patelni, następnie dodajemy pomidory i zaczynamy dusić, po około 5 min dodajemy wino. Gdy sos zredukuje się mniej więcej o 1/3 wsypujemy ryż i delikatnie mieszamy. Teraz zalewamy wszystko połowa naszego bulionu i dodajemy też bulion z szafranem.
(bulion polecam wlewać przez sitko)
Delikatnie rozmieszajcie wszystko, dodajcie, paprykę suszoną, trochę soli (pamiętajcie że bulion już był solony).
Gdy zawartość patelni się zredukuje podlejcie go jeszcze, gotujcie aż ryż nie będzie al dente.
Do tego czasu polecam na osobnej patelni rozgrzać trochę oliwy, pokroić dorsza w paski około 3-4cm grubości i delikatnie go przesmażyć z odrobiną soli, pieprzu i czosnku.



Gdy ryż będzie miał odpowiedni stopień twardości dodajemy posiekane zioła i szczypiorek, w naszą Paelle wkładamy krewetki ogonkami do góry a na nie wykładamy obsmażonego dorsza i przykrywamy wszystko na minimum 4-5 min. Po tym czasie danie będzie gotowe do podania.
Cytrynę pokrójcie  w cząstki i podajcie na osobnym talerzyku, sokiem skropcie gotowa Paelle na talerzu.



Paella najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni i na gorąco. 
Smacznego Moi Kochani!


1 komentarz: