sobota, 19 grudnia 2015

Korzenny seler z pstrągiem łososiowym pełnym ziół

Aloha!
Witam Moich kucharzy! Dzisiaj pełna aromatów kuchnia, pachnieć będzie świętami ale takimi nie tradycyjnymi. Pchnięty weną po przejrzeniu cudownej książki Karola i Doroty "Ryby są super" naszło mnie na rybę. Jadąc na zakupy nie wiedziałem jeszcze jaką, ale czekał na mnie w sklepowej lodówce Lidl'a pstrąg łososiowy tak świeży, że do mnie mrugał.  Maszerując między regałami dobierałem kolejno składniki do obiadu. Tak więc przygotuję dzisiaj nie tylko pstrąga z kolendrą i trybulą z dodatkiem selera w przyprawie korzennej z cukinią na dodatek w pomarańczach. Ale również gruszki z cynamonem i goździkami w soku pomarańczowym z białym winem na deser!



Zaczynamy!
Do przygotowania pstrąga potrzeba nam:
  • 1 pstrąg łososiowy w całości (około 1kg)
  • 1 pęczek trybuli
  • 1 pęczek kolędry
  • 1 cytryna  
  • sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe
Do zrobienia korzennych warzyw potrzebne będą:
  • 1 duży seler
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża pomarańcza
  • opakowanie przyprawy do pierników (polecam Belbake)
  • sól, pieprz
Do upieczenia deserowych gruszek:
  • 1 kg gruszek
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 8-10 goździków
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka białego półsłodkiego wina
  •  1 szklanka dobrego soku pomarańczowego 


Na początek naszą rybę należy wymyć i sprawdzić czy jest ładnie wyczyszczona w środku, usuwamy zbędne płetwy z brzucha ryby.
Czystego pstrąga układamy na desce, do środka wkładamy garść kolendry, liście laurowe oraz garść trybyuli, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Z wierzchu rybę obsypujemy pieprzem i słodką papryką. Na folii aluminiowej układamy 2-3 plastry cytryny a na nich rybę, na jej wierzchu również układamy 2-3 plasterki cytryny. Tak przygotowanego pstrąga zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Pstrąga pieczemy na 40-50 min przed podaniem w 120-145 stopniach przy funkcji grzanie góra-dół.



Warzywa korzenne to nic trudnego, seler obieramy kroimy w ćwiartki, te z kolei  na plastry grubości około 1cm, przesypujemy każdy plaster przyprawą do pierników i odrobiną soli, układamy na blaszce, cukinię obieramy ze skórki, rozkrawamy na pół i kroimy w pół plasterki i kładziemy obok selera. Całość sypiemy przyprawą do pierników, solą i pieprzem. Z pomarańczy wykrawamy fileciki, które układamy między plastrami warzyw na blaszce, z pozostałego kawałka pomarańczy wyciskamy sok na blachę.
Tak przygotowana blaszka z warzywami może od razu wylądować w piekarniku w 150 stopniach na około 40 min.



Gruszki obieramy, odkrawamy końcówki tak, aby mogły one stać. Obrane gruszki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, korę cynamonu kruszymy i wbijamy w gruszki, sypiemy je cukrem oraz dodajemy goździki. Do naczynia wlewamy wino i sok.
Gruszki można spokojnie piec razem z warzywami czyli 40-50 min w 150 stopniach. Gwarantuję cudowny zapach w całym domu.


Serwujemy kawałki pstrąga na warzywach w towarzystwie dowolnego "zapychacza", czyli ziemniaków, kaszy czy też ryżu.
Polecam tylko do każdego dodatku dodać odrobinę tych samych ziół, które towarzyszą rybie.





Prosto z  pomysłem i aromatycznie! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz